За нас

"Биенале на илюстрацията" направи дебютната си излoжба през 2018 г. като естествено продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила на организацията е илюстраторът Милена Радева, която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни събития в областта. В първото издание тя си партнира с изкуствоведa Николета Гологанова. Тази година към екипа се присъединява и изкуствоведа Христина Грозданова.

Милена Радева
Създател на сайта "Българска илюстрация"

Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд. Още в студентските си години е увлечена по илюстрацията на детски книги и започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Тя е илюстратор на над 200 книги в цял свят, създател на сайта "Българска илюстрация", управител на издателство "Българска илюстрация" и организатор на "Биенале на илюстрацията".

 

Николета Гологанова
Уредник на Софийската градска художествена галерия

Завършила е Националната художествена академия, специалност "Изкуствознание“ - бакалавърска и магистърска степен. В периода 2015 - 2019 г. работи в отдел "Изкуство" на Столичната библиотека, където организира няколко изложби, включително помага и за реализирането на първото издание на "Биенале на илюстрацията". През годините партнира по различни проекти на Софийска градска художествена галерия, към чийто екип се присъедини наскоро.

 

Христина Грозданова
Главен уредник на худoжествения фонд на Регионален исторически музей – София.

Завършила e специалност „Изкуствознание" в Националната художествена академия. Работила e в екипите на големи общи изложби на Съюза на българските художници и Софийската градска художествена галерия, свързани с графика и илюстрация. Куратор e на няколко изложби с участието на утвърдени съвременни български илюстратори и млади автори. Съосновател и член на управителния съвет на Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори.

 

Другите за нас

Сайтът "Българска илюстрация" има удоволствието през всички тези години да си партнира с агенция Aruna PR Advisory. Елица Винярчек е човекът, който всеки път застава до нас, създава контакта с медиите и се грижи за медийното популяризиране на Биенале на илюстрацията.

Биенале на илюстрацията 2018 г. - медийно покритие

Биенале на илюстрацията 2020 г. - медийно покритие

Биенале на илюстрацията 2022 г. - медийно покритие